ДИМИТЪР БОДУРОВ

Артистичен директор

Димитър Бодуров е джаз пианист и композитор, родом от Варна. След като завършва музикалното училище в града, той продължава обучението си в консерваторията в София. От 2000-та година живее и работи в Холандия, където получава бакалавърска и магистърска степен по Джаз пиано, както и бакалавърска степен по Композиция в Академията Codarts, Ротердам.

Проектите, в които участва са с широк жанров спектър – както базирани на български фолклор и джаз така и съвременна опера и електроника. Като пианист е лауреат на няколко конкурса в Холандия, Швейцария и Франция. Има издадени редица албуми на компакт диск за холандски и норвежки лейбъли, но също така и през собствения си лейбъл Optomusic. Концертира в Европа, Ирландия, Македония, Израел и България. Като композитор Димитър е автор на предимно камерни творби, някои от които специално създадени за фестивала Gergiev, Ротердам, за танцовия състав LeineRoebana, Амстердам, за фестивала Operadagen, Ротердам.

Димитър подкрепя смелите идеи, колаборациите между музиканти, артисти от други изкуства и хора-иноватори. Вярва, че едно събитие може да бъде устойчиво, ако неотменно включва образователни платформи за деца, любители и професионалисти. Селектира проектите в програмата на RADAR с интуиция и визия за три, пет и десет години.