Anja & Francois

Последни дни до откриването на RADAR Festival Beyond Music. Имаме удоволствието да ви представим отговорите, които дамата от дуета Аня Лехнер- Франсоа Кутюрие даде на нашите въпроси в традиционното ни RADAR интервю. Какво мисли една от най-активните дами в музикалния аванград на Европа и света за новите технологии, импровизацията и сливанията между изкуства – може да разберете в следващите редове. А енигматичният дуо-концерт, в който тя ще вземе участие, открива фестивала на 3-ти август от 20:00ч. в Градска художествена галерия.

RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. По какъв начин, според Вас, подобно взаимодействие между изкуствата може да бъде обогатяващо за публиката и за самите артисти?

Подобни срещи винаги обогатяват нашия живот. Това е една от причините да съм музикант. Никога не спираш да откриваш и да научаваш нова музика, да бъдеш вдъхновен от други музиканти и артисти. Никога не спираш да пътуваш до други държави. Ще бъде прекрасно да споделя с публиката атмосферата на фестивал RADAR.
Разкажете ни за мотивацията си да реализирате Вашия проект. Можехте ли да не направите този проект?

Moderato cantabile включва музика от композитори между Oриента и Запада, област, която винаги ме е привличала и oчаровала. Програмата включва музика на Г. И. Гурджиев, Фредерик Момпоу, Комитас, А. Брехем, Франсоа Кутюрие. При създаването на проекта търсехме произведения, които обичаме и които ще ни дадат свободата да импровизираме. Аранжирахме ги за чело и пиано и започнахме да ги свирим. И двамата имахме желание да направим дуо, след като бяхме работили заедно 10 години в Тарковски квартет, както и върху други проекти.

Ако трябваше да поставите част от работата си в капсула, която да бъде отворена след 20 години, какво бихте поставили?

Винаги ще пазя соло сюитите за виолончело на Й.С. Бах.

2017-та е годината на… ?

2017 е годината на първото ми посещение във Варна

Кога музиката e отвъд?

Когато ти позволява да полетиш.

Кой е личният Ви радар?

Моето виолончело.

Как влияят технологиите върху изкуството днес?

Ако говоря за себе си, технологиите не влияят особено на създаването на моята музика. Свиря на инструмент от 1728, предпочитам да свиря без усилватели и обичам да свиря по ноти. От друга страна, стана много по-лесно да споделяш музика или да правиш малки записи, снимки, видео просто с мобилния си телефон. Но когато се стигне до истинско записване, винаги ще са ти нужни добра зала, микрофон, продуцент и звуков инженер с най-добрите уши и интуиция.

Каква е ролята на импровизацията във Вашата работа?

За мен импровизацията означава риск, свобода и вяра в себе си и в музикантите, с които свириш. Нещо, което не можеш да изискваш, но винаги трябва да продължаваш да работиш над него.

Какво да очакваме от Вас във Варна?

Много съм любопитна за хората, светлината, аромата, гледката, храната и музиката във Варна. Досега съм била единствено София, където за първи път свирих различни произведения за виолончело на невероятния български композитор Георги Арнаудов. Убедена съм, че има още какво да се открие и го очаквам с нетърпение.