Notes on Hopper (1)

 С наближаването на фестивала решихме да ви споделим традиционните интервюта, които взимаме от артистите на RADAR. Задаваме им 9 въпроса, с които да разберем малко повече за личностите, които стоят зад изпълненията, и разбира се – за техния личен RADAR. Тези текстове са нашата „моментна снимка“ на тяхното творчество, разбирания и отношение към духа на времето – нещо, което ще ни е интересно да прочетем отново след 10 години.

На 5-ти август ще станем свидетели на една поетична музикална история, разказваща за живота и картините на известния художник Едуард Хопър. Специално за почитателите на RADAR, харизматичната певица Джудит Схолте от Бележки по Хопър ни разказа за поезията, любовта към изкуството и източниците на вдъхновение.

RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. По какъв начин, според Вас, подобно взаимодействие между изкуствата може да бъде обогатяващо за публиката и за самите артисти?

Смятам, че при мултидисциплинарните изпълнения артистът има повече средства, с които да представя идеите си и да споделя историята си. Използването на различни форми на изкуството едновременно предоставя на публиката по-богато преживяване, тъй като повече сетива биват стимулирани.

Разкажете ни за мотивацията си да реализирате Вашия проект. Можехте ли да не направите този проект?

Преди няколко години видях малко изображение на картина на Хопър в списание и веднага бях привлеченa. Като писател първият ми импулс беше да пренеса това усещане на хартия и така създадох 12 поеми, всички вдъхновени от картина на Хопър. По-късно открих дневниците на съпругата на Хопър, Жозефин Найвисън, което ми предостави възможността да видя света на Хопър през нейните очи. Като певица исках да свържа поемите и историите на Жозефин с музика, поради което помолих композитора Пол ван Брюхе да напише музиката, което той направи майсторски. А и с фантастични музиканти като Димитър и Нилс всяко изпълнение е приключение.

Ако трябваше да поставите част от работата си в капсула, която да бъде отворена след 20 години, какво бихте поставили?

Малко ми е трудно да отговоря. В Бележки по Хопър любимата ми поема (трудно е да избираш между рожбите си) би била онази, базирана на картината „Гас“. От гледна точка на мелодията много харесвам песента „Стая в Бруклин“. И двете имат леко ретроспективно и меланхолично чувство.

2017-та е годината на… ?

Нови приключения.

Кога музиката e отвъд?

Простият отговор би бил, когато се съчетава с повече видове изкуства, а не е само музика. Но също така може да бъде, когато музиката отнася теб, слушателя, до ново място, когато докосва нещо вътре в теб, което си забравил или не си знаел, че съществува. Винаги съм намирала това като разликата между изкуство и развлечение. Докато развлечението ти помага да забравиш себе си, изкуството те кара да си спомниш за себе си, а това невинаги е приятно.

Кой е личният Ви радар?

Личният ми радар не е конкретен човек, а няколко. Като лирицист смятам, че Ленард Коен пише дълбоки и прочувствени текстове, които имат атмосфера на изповед с привкус на хумор и самоиронизиране. Има и две книги, които все препрочитам „Питай прахта“ на Джон Фанти и „Стоунър“ на Джон Уилямс.
Като певица обичам да слушам Касандра Уилсън и Сидсел Ендресен, джаз певици. Въпреки това в следващия си живот се надявам да се завърна като Чака Кан…

Как влияят технологиите върху изкуството днес?

Позволяват на повече хора да създават и артистите имат повече инструменти, с които да го правят.

Каква е ролята на импровизацията във Вашата работа?

Импровизацията става все по-важна в работата ми. Поради това обичам да работя с джаз музиканти, те винаги реагират на момента. Изпълненията никога не са предвидими, винаги са свежи и нови. Понякога нещата не се случват, както ти се е искало, но такъв е животът. Според мен започнах като „обикновена“ певица и текстописка, но все повече чувствам, че обичам да импровизирам и това е продължителен процес, така че ще видим къде ще ме отведе.

Какво да очакваме от Вас във Варна?

Поетична и трогателна музикална история с много красива и впечатляваща музика от двама майстори на импровизацията на пиано и саксофон.