Александър Гергинов завършва Националната художествена академия в София, специалност Мода, след което, през 2005, защитава и докторската си дисертация, свързана със съвременната модна илюстрация. Паралелно с образованието си работи като дизайнер на дамска и мъжка мода за различни марки. От 2008 преподава рисуване, моден дизайн и история на костюма в Професионална гимназия по облекло в София, а от 2010 е преподавател по модна илюстрация и създаване на модно портфолио в Художествената Академия в София. През последните няколко години води лекции и уоркшопи, свързани с модна илюстрация и съвременни методи на рисуване в Германия, Литва и др. Като дизайнер работи и по собствения си моден бранд Ham&Eggs, както и участва в създаването на новата дизайнерска марка Conceptual Sporty Chic заедно с Наталия Живкова. Любовтта си към изящните и приложни изкуства представя в редица изложби и арт проекти, показани в България, Германия, Австрия, Русия, Чехия, Англия, Сърбия, Македония, Южна Африка и др.

1.RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?

Модата е мултидициплинарно изкуство. По време на едно модно събитие/ревю се съчетават различни визуални или музикални произведения, които подсилват възприятието и правят многопластово представянето на една модна колекция. От друга страна първият ми спомен за подобно целенасочено смесване на различни искуства беше пърформанса „Бели нощи“, събитие организирано от Нели Митева.

2. Мотивацията за вашия проект в три думи?

Правене на изкуство заради самото изкуство.

3. До колкото артистичната ви работа е неизбежност?

Този въпрос е формулиран странно или мозъкът ми не може да го възприеме с точност ☺. От както се помня рисувам и създавам различни неща с ръцете си. С течение на времето този акт на творене стана жизненоважна част от мен. Нуждата от артистично изразяване е естествен процес.

4. Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Интересът ми към различни начини на изразяване е голям и със сигурност бих правил различни проекти в бъдеще. Скулптурата, видеото, танцът, сценографията, дигиталните медии са полета през, които бих преминал посредством изкуството.

5. 2019-та е годината ви на … ?

Годината започна вълнуващо и продължи с доста отговорности и интересни предизвикателства. Тъй като само половината година мина и предполагам ще се случат много вълнуващи неща до края на 2019, не мога да дам ясна оценка на случилото се до сега. Вярвам, че всяка седмица, месец и година ни носят неща от, които да научим повече за себе си.

6. Кога музиката e отвъд?

Не съм мислил по подобни теми. Като се замисля на примависта и изниква спомена ми за първия музикален албум, който си купих сам. Това беше концертен албум на Ерика Баду. След години ходих на фестивал, на който Ерика Баду участва и тогава мозъkът ми щеше да експлодира. Не знам какво стана, но беше цялостно преживяване и връщане към момента, в който за първи път чух изпълнителката. Възхищавам се на създаване на хармония от звуци от симфонични оркестри и големи музикални формации.

7. Кой е личният Ви радар?

Много често през последните години използвам интуицията си, а не разума си.

8. Форматът на нашия фестивал разглежда технологиите като изкуство и допълваща артистична форма. Какво значение им отдавате във вашата работа?

Технологиите са любопитна форма на изразяване. 3D визуализациите и холограмните изображения също са много интересен начин на изразяване и създаване на визия за мен. Не съм работил до сега в подобен проект, но за мен ръчната работа и традиционните методи за изграждане са от огромно значение. По този начин се свързвам с материята и съумявам чрез действие да създам визия.

9. Често гостуващите при нас проекти са до толкова спонтанни актове или пък дотолкова зависещи от променливи, че не биха могли да бъдат повторени. В този смисъл те остават тук и сега. Какво е вашето отношение към тук, а към сега?

Тук и сега за мен е реалното преживяване. За жалост редовно не присъствам в момента и това ме лишава от много неща. Също така си мисля, че по време на представянето на нашите неща следователно ще дойдат правилните хора в точния момент. Това означава, че Вашата публика винаги е правилната.

10. Какво да очакваме от Вас във Варна?

Моден пърформанс представящ селекция от концептуални облекла.


Последвай Артиста