Нели Митева е завършила специалност “Моден дизайн” в Университета по приложни науки и дизайн в Трир, Германия. Развива собствени колекции под марката „nelmit“. Работи и като дизайнер на свободна практика, в областта на преподаването (с опит като професор по моден дизайн в AMD Akademie Mode & Design Мюнхен), консултациите по дизайнерски концепции, модна журналистика и дизайн на костюми. Към наградите, спечелила на международни конкурси, принадлежат отличието „Design-Innovation-Award“ на Министерството по Икономика на Северен Рейн-Вестфалия, квалификациите и за финалите на „Smirnoff Fashion Awards,“ GRAND PRIX INTERNATIONAL FASHION DESIGN BERLIN 2003 и т.н. През 2007 и 2009 г. списание „GRAZIA“ я номинира за „Жена на годината” в категория „Дизайн”. През 2007 създава ИВАН АСЕН 22 като концептуална платформа за представяне на млади прогресивни модни дизайнери в София, а през 2009 основава Фондация „ИВАН АСЕН 22” за представяне и подкрепа на съвременни дизайнери, и е неин артистичен директор и куратор. В колекциите си се интересува от трансформируемостта на формата („GAME-à-porter“) и разказването на лични истории чрез дрехата („Watch your Back“). Характерна за работата й като дизайнер е развитата от нея собствена мулажна техника и експерименталните й конструкционни системи. От 2015 насочва интересите си в посоката на концептуалната мода и ролята й в контекста на съвременните изкуства. През 2018, Нели Митева е отличена с “BIG SEE INSPIRATIONAL-VISIONARY AWARD”, предоставена от Zavod BIG, Център за творческа икономика на Югоизточна Европа в Любляна, Словения, за постиженията й в развитието на югоизточноевропейската дизайнерска сцена.

1.RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?

Модният дизайн сам по себе си общува с лекота и бързо привлича към себе си други форми на изкуствата. Създаването на дреха от плоска материя в триизмерна форма за мен е толкова близка до скулптирането, до моделирането спрямо пропорциите и характеристиките на тялото. Показването й е възможно благодарение на фотографията, усещането й в движение открива пърформативния й характер. Концептуалната мода пък крие в себе си не само визия, но и философия, а оттам нататък полетът към сродни и далечни дисциплини е свободен и безкраен…

2. Мотивацията за вашия проект в три думи?

Любопиство, изследване, приближаване.

3. До колкото артистичната ви работа е неизбежност?

Тя е мотивацията, която ме събужда всяка сутрин, която ми забранява да гледам часовници и календари, и която превръща всяко отчаяние в двигателна енергия.

4. Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Да пиша.

5. 2019-та е годината ви на … ?

Абсолютното отърсване от всичко, което съм считала за сигурно, но всъщност ме е възпирало да се отдам на това, в което истински вярвам и което мога. На вярата в правилността на интуицията ми. На постигане на нереалното. С много труд. На запознаването с далечни места и култури и нови съмишленици.

6. Кога музиката e отвъд?

Когато я разпознаеш като нещо толкова близко до теб и искаш да проговори на език, разбиран и от другите.

7. Кой е личният Ви радар?

Интуицията, усетът към стойностни идеи и хора. Търсене и намиране на идентичност. Прокарване, а не следване на пътеки.

8. Форматът на нашия фестивал разглежда технологиите като изкуство и допълваща артистична форма. Какво значение им отдавате във вашата работа?

В областта на дизайна технологиите водят до иновации, до безграничност на въображението. Същевременно ръчно направеното е това, в което е кодирана индивидуалността на всеки създател.

9. Често гостуващите при нас проекти са до толкова спонтанни актове или пък дотолкова зависещи от променливи, че не биха могли да бъдат повторени. В този смисъл те остават тук и сега. Какво е вашето отношение към тук, а към сега?

Когато тогава и там не те възпира, тук и сега са изпълнени със смисъл и се случват пълноценно. Тогава спокойно се подготвя пътя за всичко смело, което предстои.

10. Какво да очакваме от Вас във Варна?

Приближаването на дизайна и музиката в срещата на артисти, които мислят и творят „отвъд” всички тесни ограничения.


Последвай Артиста