DrummingCellist_by_Urska_Lukovnjak

Фестивалните дни са все по-близо, а ние бързаме да ви споделим поредното RADAR интервю. Този път специално за феновете на фестивала на нашите въпроси отговаря словенският мултиинструменталист Кристиян Крайнчан, чийто проект DrummingCellist е част от програмата на тазгодишното издание на RADAR.

На 6-ти август ще бъдем отнесени на едно музикално пътешествие, обединяващо звуците на барабаните и челото – научете нещо повече за човека, който стои зад тази нетрадиционна, но вълнуваща комбинация – Кристиян Крайнчан и къде се крие неговото вдъхновение.

RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. По какъв начин, според Вас, подобно взаимодействие между изкуствата може да бъде обогатяващо за публиката и за самите артисти?

Трудно е да се открият нови начини за изразяване в 21 век; толкова невероятни идеи са вече представени, толкова музика е написана и изпълнявана… Една интересна комбинация на различни форми на изкуството може да разкрие нови хоризонти както за артистите, така и за публиката. Винаги ме е интригувало съчетанието на различни форми на изкуството, един от последните ми проекти „Скрит мит“ беше комбинация от музика, танц, визуални прожекции, поезия, импровизация и митология. Беше голямо предизвикателство, но и изключително обогатяващо.

Разкажете ни за мотивацията си да реализирате Вашия проект. Можехте ли да не направите този проект?

Проектът „DrummingCellist“ се появи като естествена стъпка в развитието ми като музикант. Започнах да свиря на виолончело, когато бях на 5г., а на джаз барабани – на 10г. Нужно ми бе да отделя дълго време и на двата инструмента, за да науча тънкостите на различните музикални стилове; през целия този период не виждах възможност за съчетание помежду. Чак наскоро, когато вече навърших 30г., усетих устрема да опитам. Резултатът „DrummingCellist“ e солов проект, който би могъл да ме поддържа зает за цял живот (и повече…).

Ако трябваше да поставите част от работата си в капсула, която да бъде отворена след 20 години, какво бихте поставили?

Със сигурност бих включил албумът „DrummingCellist“, както и късометражния фикционален филм, който написах и ще режисирам тази година, Mountain Flood (Планинско наводнение)

2017-та е годината на… ?

Много нови глави в живота ми, както лични, така и музикални!

Кога музиката e отвъд?

Когато музикантът няма нужда да мисли за творбата си (защото я е усвоил перфектно), когато музика има нови, лични идеи (дори и да е традиционна или от „старата школа“), когато след концерт и артистът, и публиката са изпълнени с едно неописуемо с думи чувство (това е и главната причина музиката да съществува)

Кой е личният Ви радар?

Ако трябва да избера един, към който все се връщам, той със сигурност ще е Й. С. Бах.

Как влияят технологиите върху изкуството днес?

За мен е като във всеки ден: влиянието може да е и добро, и лошо. Зависи от това, дали даден артист има какво да каже чрез технологиите, а не да ги използва с цел да е хип/различен. В моята работа те придават допълнително цвят към основната идея.

Каква е ролята на импровизацията във Вашата работа?

Импровизацията заема огромна част от живота ми. Бих казал, че работата ми представлява 50% премислена и 50% спонтанно импровизирана музика.

Какво да очакваме от Вас във Варна?

Очаквайте неочакваното – да преживеете нечувана досега комбинация от звуци и инструменти, преминаваща през различни стилове като джаз, класика, хип-хоп, африканска и филмова музика, да бъдете потопени в света на DrummingCellist – музика, представена по уникалния начин, по който аз я чувам.