На 9 август,от 21:00 ч., RADAR Festival Beyond Music 2019 ще е още в своя зенит, в началото си, какъвто е и случаят със Стоян Йовчев. Най-младият ни участник досега започва Omori като drum and bass проект през 2016. Повече за него, експериментите му с палитра от жанрове – lo-fi hip hop, glitch и noise, и плановете му за музикално бъдеще, може да разберете в нашето RADAR интервю по-долу. А в Градската художествена галерия ще се случи преживяването на гличнатото „тук“, по думите на артиста.

1.RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?

Правя музика от три години, а от две години, когато започнах да ходя по евенти – drum n bass, techno, noise, ambient etc, започнах да се интересувам от други формати в изкуството. Така наречените “визуалки” на места адски ме впечатляваха и почнах да търся визуални артисти сред кръговете си, с които да колаборираме. Сам съм си правил дизайна на касетката с първия ми release, също мнозинството от трак арт-а в SoundCloud акаунта ми, както и няколко YouTube видеа.

2. Мотивацията за вашия проект в три думи?

Мотивацията за Омори проекта в три думи: емоции и анима, glitch, изследователство. Е, станаха четири :д

3. До колкото артистичната ви работа е неизбежност?

Разбрах, че съм неизбежно свързан с изкуството, когато бях на четиринайсет. Тогава посетих музея за модерно изкуство Pompidou, и когато излизах, усетих, че това ме е променило завинаги. Увлечението ми да правя музика беше хоби през последните три години. Сега обаче ще стане и академично занимание, защото заминавам да уча музика в Англия, с желанието това да се превърне в професия.

4. Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Това е лесно! ВИЗУАЛНО ИЗКУСТВООО – конкретно 2D/3D анимация. Аз най-добре разбирам от какво се нуждая визуално. Страхотно би било и да срещна правилния човек, с когото идеите ни да резонират. Във всеки случай, аз самият започвам да се занимавам по-сериозно с анимация и data-bending, pixel sorting и други видове glitch animation.

5. 2019-та е годината ви на … ?

2019-та – завършване на гимназия, 4 лайв евента (вкл. РАДАР), малко (т.е. много) лични драми. Затварям тази глава от книгата на Омори и отварям нова – отдаването изцяло на музиката и аудио инженерството в академична среда.

6. Кога музиката e отвъд?

Музиката е отвъд, когато има замисъл, когато излиза от клишето, когато е правена от искрени артисти с дълбоко разбиране на себе си и опит да разбират света наоколо, както и собствените си артистични идеи и какво искат да кажат с изкуството си. Art for the sake of art 🙂

7. Кой е личният Ви радар?

Хмм…радарът търси определено нещо, нали? Та независимо какво търся, най-вече музика или странни идеи, предмети, преживявания… вярвам на сърцето си. Имам своите критерии и постулати, но най-вече имам интуиция. Вслушвам се в мнението на приятелите и артистите, които уважавам и с които съм близък, а те пък от време на време ми “отварят очите”.

8. Форматът на нашия фестивал разглежда технологиите като изкуство и допълваща артистична форма. Какво значение им отдавате във вашата работа?

Разчитам изцяло на технология. Работя с две MIDI клавиатури, лаптоп и ползвам музикален софтуер, не съм органичен музикант с акустична китара или барабани. Обожавам технологиите и нямам търпение да видя какво крие бъдещето за нас. Някои си го представят дистопично и мрачно, тип Bladerunner/ Ghost in The Shell, но точно такива филми и идеи са огромен източник на вдъхновение за мен. Все пак, ако трябва да опиша с една дума как виждам нещата, най-вероятно тя би била glitch. Гличовете се случват именно при технологиите, което ме сближава още повече с тях в по-широка перспектива 🙂

9. Често гостуващите при нас проекти са до толкова спонтанни актове или пък дотолкова зависещи от променливи, че не биха могли да бъдат повторени. В този смисъл те остават тук и сега. Какво е вашето отношение към тук, а към сега?

Всеки мой лайв е спонтанен и разчитащ на променливи и определено ще остане там и тогава ;д. А за тук и сега, честно казано ми е малко трудно да живея в тук и да се задържам към сега – често мисля за миналото и си представям себе си чрез него. А когато съм “тук”, това обикновено е в същото пространство, но реалността не е същата, а е моя собствена. Едно мое, гличнато “тук”, което е повече желано, отколкото действително. Когато представям музиката си пред публика, аз съм изцяло тук и сега, но работя за това чрез музиката публиката да бъде там, където поиска. 🙂

10. Какво да очакваме от Вас във Варна?

Очаквайте емоционален сет, жанрове: experimental, IDM, ambient, noise, jazz-inspired jungle и естествено that Omori spice 🙂 Досега винаги съм се радвал на позитивен feedback за лайвовете си от различни типове хора – било то музикален вкус, възраст, мироглед и т.н. А за този лайв ще се постарая вашата публика да чуе най-доброто от Омори досега.


Последвай Артиста

Soundcloud

Blogspot

Instagram

Facebook