Откриването на RADAR Festival Beyond Music 2019 на 9 август точно в 19:30, ще бъде белязано от интригуващото преплитане на джаз и поезия в проекта Gorafunk. Съвместно творят Стефан Горанов и Сетаре Нафиси. Стефан завършва магистърското си образование в Холандия и САЩ. Участва в редица престижни фестивали по цял свят. През декември 2015 записва първия си албум като водещ артист в Ню Йорк. В РАДАР интервюто може да прочетете какво за него означава отвъд музиката. Музикалната колаборация се допълва от Михаил Иванов, обещаващ в симплистичните си отговори по-долу „много яка музика“. Чисто и просто. Михаил започва да свири на контрабас на 17 годишна възраст. През 2006 завършва успешно обучението си в джаз департамента на Амстердамската Консерватория. Александър Логозаров e също значима част от Gorafunk. Той определя за най-верен свой радар интуицията си, а работата си нарича лична необходимост. Александър Логозаров завършва джаз китара в Холандия. Със свои и проекти на колеги пътува в Северна Европа, а през 2015 с групата си Logo3o печели наградата за най-добра формация на джаз фестивала в Браила. Повече подробности за цялата банда ще научите от любопитните редове по-долу!

1.RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?

Стефан: Идеята за мултидисциплинарност винаги е присъствала при мен в по-голяма или по-малка степен, тъй като винаги съм се опитвал да стоя отворен към всякакви идеи и съм намирал вдъхновение в различни области както на изкуството, така и на науката.

Михаил: Изкуството е преди всичко начин на изразяване и комуникация. Колкото повече живееш, толкова повече мисли, чувства, емоции имаш нужда да изразиш. Съответно търсиш и най-различни начини да го направиш.

Александър: Ангажиран съм почти изцяло в моето изкуство, но за щастие в последните години участвам и в проекти, които събират различни форми.

2. Мотивацията за вашия проект в три думи?

Стефан: Искрено лично изразяване.

Михаил: Много яка музика.

Александър: Предизвикателство, адаптация, креативна комуникация.

3. До колкото артистичната ви работа е неизбежност?

Стефан: Артистичната работа, както и всичко друго е избор и няма как да е неизбежност.

Михаил: До колкото е животът.

Александър: Лична необходимост е.

4. Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Стефан: Литература или рисуване.

Михаил: Бих творил във всякакви форми на изкуството.

Александър: Театър/кино.

5. 2019-та е годината ви на … ?

Стефан: Зрялост.

Михаил: Пътуванията.

Александър: Множество промени, предизвикани и не, но очаквани с нетърпение.

6. Кога музиката e отвъд?

Стефан: Когато има по-малко мисъл и повече действие.

Михаил: Когато е искрена.

Александър: Когато излезе от рамките на зададеното.

7. Кой е личният Ви радар?

Стефан: Любопитството.

Михаил: Аз.

Александър: Интуицията ми.

8. Форматът на нашия фестивал разглежда технологиите като изкуство и допълваща артистична форма. Какво значение им отдавате във вашата работа?

Стефан: Много голяма – благодарение на развитието в електрониката, което не е спирало през последния половин век, в момента имаме достъп до звуци и изразни средства, невъзможни или недостъпни до преди съвсем скоро.

Михаил: Технологиите и музиката са тясно свързани от много време. Когато имам нужда не се колебая да се възползвам от тях.

Александър: Основно приемам технологиите за допълнително изразно средство, но много често за мен са и помощно средство, спестяващо време, даващо гъвкавост.

9. Често гостуващите при нас проекти са до толкова спонтанни актове или пък дотолкова зависещи от променливи, че не биха могли да бъдат повторени. В този смисъл те остават тук и сега. Какво е вашето отношение към тук, а към сега?

Стефан: За мен е важно да има структура и идея,в това което се случва на сцената. Едно от предизвикателствата, с което всички големи артисти са успявали да се справят е именно способността да представят музиката си по различен начин всеки път, без да оставят съмнение в автентичността и умението си.

Михаил: Тук и сега са реалността.

Александър: За мен в този контекст „Тук и сега“ е просто синоним на изкуство. Ако нещо би могло да бъде пресъздавано по същия начин многократно, то вероятно съдържа умения и опит, които го правят по-скоро продукт.

10. Какво да очакваме от Вас във Варна?

Стефан: Електроника, литература и модерна инструментална импровизационна музика представена от класически, поп, рок и джаз музиканти.

Михаил: Хубава музика и позитивни вибрации.

Александър: Творци с различен бекраунд, събиращи почерка си в една концепция на лидера на проекта – Стефан Горанов.


Последвай Артиста

Soundcloud

Bandcamp

Instagram

Facebook