Откриването на RADAR Festival Beyond Music 2019 е все по-близо. В първата вечер, на 9 август, предстои среща с аудиовизуалния артист Панделис Диамантидес. Имаме удоволствието да ви представим отговорите му на нашите въпроси в традиционното ни RADAR интервю. Какво споделя той за използването на алгоритми и ефимерната природа на изкуството – може да разберете в следващите редове. А дигиталният му проект, Go Back to Hiding in the Shadows, който той нарича „разказ за превръщането“, ще бъде представен на 9 август от 22:00 ч. в Градска художествена галерия.

1.RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?

Когато осъзнах, че не точно свободата ни, а индивидуалността ни е под атака, реших, че ще използвам всичко възможно, за да се изразявам. Това е екзистенциална нужда. Била тя звук, визуализации, кодове… няма значение. В работата ми медията не е посланието. Тя е само средство за себеизразяване.

2. Мотивацията за вашия проект в три думи?

Нечувано. Невиждано. Неоткривано.

3. До колкото артистичната ви работа е неизбежност?

До никаква степен…

4. Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Литература. Заради способността да създаваш нови светове.

5. 2019-та е годината ви на … ?

…просперитета!

6. Кога музиката e отвъд?

Когато не е само музика, а форма на изкуството.

7. Кой е личният Ви радар?

Ако можех да го опиша с думи, нямаше да го описвам с музика.

8. Форматът на нашия фестивал разглежда технологиите като изкуство и допълваща артистична форма. Какво значение им отдавате във вашата работа?

Използването на алгоритми, генеративни техники и изчислителни абстракции, е основна част от работата ми. Въпреки това съм критичен към новостите в технологиите и изпитвам неприязън към триковете с рекламна цел.

9. Често гостуващите при нас проекти са до толкова спонтанни актове или пък дотолкова зависещи от променливи, че не биха могли да бъдат повторени. В този смисъл те остават тук и сега. Какво е вашето отношение към тук, а към сега?

Изкуството е ефимерно. Преживяване или нищо. Подсилва живота и е средство, с което оформяме реалността.

10. Какво да очакваме от Вас във Варна?

Някои биха казали… „бипкане, микрозвук и инфрабас. Вкус на рай в бинарен език.” Докато други ще изживеят пърформанса „като час пик в задръстване сред електрически жици”.


Последвай Артиста