ClavexperienceПоследна фестивална вечер, а от нея последни на сцената ще излязат момчетата от Clavexperience, които ще изнесат един не последен по важност за RADAR концерт. Градски саундтрак от 21-ви век, в който глас, синтезатор и beatbox пътуват заедно през Idm, Trip Hop, Jazz, Reggae, Beats. Може да ги видите при нас тази вечер (6-ти август, от 22:00ч. в двора на ГХГ).

RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. По какъв начин, според Вас, подобно взаимодействие между изкуствата може да бъде обогатяващо за публиката и за самите артисти?

Винаги, когато изкуството е представено със силно послание и любов, това достига до хората, независимо от обстоятелствата. Много е важно намерението. А пък миксът от изкуства може да бъде нещо изключително обогатяващо, защото се смесват изразните средства на различни традиции и култури. Когато движението, цветът и музиката се съчетаят и използват креативно , могат да разкажат една история по изключително въздействащ начин.

Разкажете ни за мотивацията си да реализирате Вашия проект. Можехте ли да не направите този проект?

Разбира се. Има много неща с които човек може да се занимава, но е много ценно, когато откриеш нещо, изразяващо те по друг начин – това, което ние намерихме в Clavexperience. Историята на този проект е от 2013-та година, когато Димитър Горчаков и Павел Терзийски се срещаме за първи път на сцена на Artmospheric festival. Изключително ни допада свободата и разбирателството в музиката, което се получава същата вечер, и си обещаваме да посвирим отново. От там нататък не е имало месец, в който да не сме свирили в някой ъндърграунд клуб в София, като дуо, канейки гости – музиканти като Росен Захариев, Стефан Цеков, Алед Орду и други… Така до март 2015-та, когато намираме баланс между ритъм, мелодия и хармония с помощта на бийтбокс гения – Александър Деянов – Skiller. Всеки от нас е близък приятел с другия, харесваме много сходни стилове музика и мислим по подобен начин, което ни помага в музикално отношение да сме като „един монолитен синтез“(цитат на журналиста Георги Ангелов). Обикновено в много музикални проекти се изпълнява по-утвърдена стилово музика. Ние обаче харесваме новите и нестандартни идеи и това ни кара да продължаваме нашето музикално търсене.

Ако трябваше да поставите част от работата си в капсула, която да бъде отворена след 20 години, какво бихте поставили?

Флашка с наши изпълнения, които ни допадат, музика от любими изпълнители, два микрофона, клавиш на пиано и литър и половина минерална вода.

2017-та е годината на… ?

Равносметка и намиране на баланс между работа и почивка…

Кога музиката e отвъд?

„Пътят навътре е винаги нагоре“…

Кой е личният Ви радар?

Доброто, интуицията, искреността, да имаш вяра…

Как влияят технологиите върху изкуството днес?

И положително, и отрицателно. Всяко средство, използвано за недобри цели, има негативен ефект. Преди време една симфония, реч, пиеса или картина са могли да променят историята, да докоснат дълбоките нива на осъзнаване в човека. В днешно време е същото само че имаме още повече изразни средства, с които разполагаме, просто трябва да ги използваме разумно. Дори технологиите да се развият до неузнаваемост, никога няма да заменят изцяло човешкото присъствие. Хубаво е артистите да използват технологията като обогатяващ фактор, а не като крайна цел.

Каква е ролята на импровизацията във Вашата работа?

Нашата музика е изградена изцяло върху импровизация, която от своя страна е главен мотор на креативността. Винаги, когато свирим вглъбено, влизаме в зона на риск и мистика, която изкарва от нас състояния от други светове. Колкото и да звучи странно, това може да бъде потвърдено от всеки импровизиращ музикант. Когато влизаш в тази зона, бийтбоксът не е ритъм, пианото не е пиано и гласът не е глас, превръщат се в друго…

Какво да очакваме от Вас във Варна?

Да създадем лични, приятни усещания между нас и публиката и да се надяваме, че ще се получи.