Откриването на RADAR Festival Beyond Music 2019 на 9 август точно в 19:30, ще бъде белязано от интригуващото преплитане на джаз и поезия в проекта Gorafunk. Съвместно творят Стефан Горанов и Сетаре Нафиси. Освен артист, Сетаре е също съорганизатор и създател на фестивала The World We Live In, провеждащ се ежегодно в Грьонинген, Холандия. В редовете по-долу можете да прочетете какво сподели с екипа на фестивала магнетичната изпълнителка за концепцията крос-арт и за важността на интуицията в творческия процес.

1.RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?

Търсейки гласа си в музиката и изкуството е това, което ме доведе до мястото, където съм сега. Считам себе си за многостранен артист, който все още експериментира с отблъскването на границите. Идвам от света на класическата музика, но композирам и свободно импровизирам в електроакустична обстановка все повече и повече през изминалата година. Аз съм актриса, пея и съчетавам различни дисциплини, за да мога да предам това което аз искам на публиката толкова силно, колкото мога. Сътрудничеството и крос-артът са естествена стъпка към разширяване на комуникационната платформа. Да бъда част от Радар е още една стъпка към този живот без граници като музикант и творец, който съм много развълнувана да преживя.

2. Мотивацията за вашия проект в три думи?

Комуникация. Резониране с публиката. Безграничен музикант.

3. До колкото артистичната ви работа е неизбежност?

 

4. Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Аз се занимавам с крос-арт проекти. Концепциите са най-често със социално-политически център.

5. 2019-та е годината ви на … ?

За намирането на моята творческа идентичност, моя глас. За възприемане на създаването отвъд етикетите. За съвместна работа.

6. Кога музиката e отвъд?

Когато има порив нещо да бъде казано.

7. Кой е личният Ви радар?

Интуитивно възприятие на света около и вътре в мен.

8. Форматът на нашия фестивал разглежда технологиите като изкуство и допълваща артистична форма. Какво значение им отдавате във вашата работа?

Експериментирам с електроника на живо, използвайки Roli, Equator и др. за моите лични проекти. Тук съм пианист и разказвач, композиторът / барабанистът интегрира електронното и акустичното брилянтно в своята работа.

9. Често гостуващите при нас проекти са до толкова спонтанни актове или пък дотолкова зависещи от променливи, че не биха могли да бъдат повторени. В този смисъл те остават тук и сега. Какво е вашето отношение към тук, а към сега?

Осъзнатостта в изкуството и музиката може да промени ценностите. Моите размишления са, че ако изкуството е създадено с такава мотивация, аз се чувствам поласкана да бъда част от него.

10. Какво да очакваме от Вас във Варна?

Щастлива съм, че ще бъда там. Да чуя и споделя.


Последвай Артиста