R4_VISUAL_WEB

Визуалната идентичност на RADAR Beyond Music 2017 отново е дело на Стойчо Чакъров, а тазгодишната му интерпретация е върху граничността, която в по-голяма или в по-малка степен присъства във всички проекти, които са част от фестивала.

Картините би следвало да разказват достатъчно сами за себе си и няма да се впускаме в „разкази по картина“, но пък визията провокира голяма част от нашата публика и решихме да и отделим няколко думи.

На хоризонта, отделящ (поне привидно) небе от море, във времето на здрача, отделящо ден от нощ – суровата сила на военните кораби съжителства с прецизния сетивен инструмент, какъвто е пеперудата – за звук, вибрации, форми, светлина, цветове, динамика…

Сила, създадена от човешка ръка живее в едно пространство с крехкостта на природата. И двете са „оцветени“ в Dazzle – графичен похват от военните кораби, чиято функция е да размива възприятията за обем и форма, мащаб, посока на движение и скорост…

Dazzle е военен камуфлаж, но е създаден от художник. Британецът Норман Уилкинсън е маринист, който попада в армията по време на Първа Световна война и след свирепа битка си задава въпроса – след като е невъзможно да скриеш кораб в морето, дали няма начин той да стане по-труден за улучване… Един артист, който се вълнува от силата на морето и природата става създател на военен камуфлаж. Съдбата е повратлива, историята също, това което остава да свидетелства за това е изкуството.

20294214_1931690363786867_808502876750142806_n

Военните приоми не са от значение за RADAR, но това, че всеки период има своите граничности, парадокси, сливания и на пръв поглед несъвместими връзки е това, което ангажира нашето внимание. Понякога оправдани от духа на времето, понякога плод на чиста случайност, а понякога резултат от дългогодишно артистично търсене – сливанията между изразните средства са нашата нова реалност в едно време, в което всеки от нас има безкрайни възможности, но все по-малко намира своето място.

RADAR също е там, между деня и нощта, между природата и човешкото създаване, между очакваното и това, което импровизацията ще роди в кратък миг. RADAR понякога се чувства облечен в камуфлажа на думите, опитващ се да вкара определен проект в жанр, определен артист в рамка или определена идея в търговско послание – и все пак RADAR-ът ни показва единствено посока ОТВЪД, която остава, когато си закачим камуфлажния костюм на входа на залата.
Остават няколко дни до това изживяване, в което ще бъдем „цивилни“ заедно с вас – няма да има никаква война, само музика и каквото намерим отвъд нея.

 

R4_TICKETS