Детайли

Дата:

04/08/2024

Час:

19:00

Място:

Градска художествена галерия - Варна

Относно събитието

Клерън МакФадън, сопран • Лига Зирина, сопран • Гая Алели Шамес, сопран • Изабел Негрин Лопес, клавесин

Американското сопрано Клерън МакФадън кани три талантливи млади музикантки да се върнат назад във времето в двора на Алфонсо ди Ферара, за да отдадат почит на една специална група жени – Concerto delle Donne (букв. “женски консорт”).

Concerto delle Donne е група от професионални певици, основана от Алфонсо II, херцог на Ферара, през 1580 г. Музикантките са известни с широкия си вокален диапазон и силно орнаментирания си, цветист стил на пеене. Този „консорт“ ( понякога наричан „Трите дами от Ферара“) революционизира ролята на жените в професионалната музика през XVII век. Жените открито се привличат в двора, за да се обучават като професионални музиканти, и до 1600 г. една жена може да направи реална кариера като музикант, независима от съпруга или бащата.

Клерън Макфадън е призната и многостранна певица, специализирала в областта на ренесансовата и съвременната музика. Клерън е работила с големи имена като Уилям Кристи, Фабио Бионди, Йорг Видман, Мишел ван дер Аа и Квартет Ардити като солист. Тя също така е много ценена солистка в престижния Театро ла Скала в Милано, Баварската държавна опера и Кралската опера в Ковънт Гардън, Лондон. Тя често гостува в Холандската национална опера.
През 2006 г. получава Наградата за изкуство на Амстердам, а през 2020 г. е удостоена с титлата Рицар на Ордена Оранж-Насау. През ноември 2021 г. тя се представя в DNO в ролята на принцеса Виксен в Как Ананси освободи историите на света.

Концертът се осъществява с финансовата подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Следете артиста