МИСИЯ, КОНЦЕПЦИЯ И ФОРМАТ

Фестивал RADAR има за цел да разшири границите на културния живот във Варна. Ние представяме музикални проекти, в които по един кохерентен начин се срещат разнообразни артистични форми като филм, видео арт, поезия, съвременен театър и танц, както и може би най-креативният сектор в нашия модерен живот – технологиите. Нашият RADAR засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство. Нашият RADAR търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници; изследва чистотата на артистичното изразяване и съдейства в процеса на разгръщане на автентичен опит.

Платформата на фестивала представя смели и иновативни идеи чрез концерти, представления, отворени дискусии, работилници и ателиета за всички – деца и възрастни, професионалисти и любители. RADAR създава пространство за зареждаща неочаквана среща с една нова естетика.

ПРИЗОВЕ, НАГРАДИ И УЧАСТИЯ В ГРАЖДАНСКИ ИНЦИАТИВИ

Фестивалът е припознат от Европейската асоциация на фестивалите и е трикратно удостояван със знака ЕФФЕ (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа) за 2019-2020, 2017-2018 и 2015-2016.

Фестивалът е удостоен с диплома за отличие ПроКултура 2019 за принос за развитието на достъпа на младите хора до култура от Българската асоциация на работодателите в сферата на културата.

Изпълнителният директор на RADAR Festival Beyond Music – Светлозара Христова е финалист в класацията 40 до 40, сезон 5 на Дарик Радио през 2017 г., която има за цел да отличи активни граждани в различни области – култура, образование, предприемачество.

Фестивалът получава отличието Media AwАRTs 2015 – приз, връчен от независимите журналисти във Варна.

Какво споделя критиката за нас

„RADAR” Festival Beyond Music“ е наложил се вече фестивален формат у нас, който обединява предимно клубните жанрове. Впечатляващи са постоянството, концептуалната категоричност и публиката на фестивала, запазили се през годините в 9-те му издания от 2014 г. досега. Акронимът РАДАР е блестяща идея за име на фестивал и на именно такъв, който претендира, че улавя индивидуалния проект. Думата е палиндром, идентичен на кирилица и на латиница и, от една страна, внушава симетричност, затвореност, безкрайност и безусловна идентичност на прочита на всички езици – четящи в различна посока. От друга – е значението му на локатор, на инструмент за ориентация. От трета, палиндромът сам по себе си отразява ДНК-секвенциите, в чиито подтекст може да се разчете приемствеността и дълбоко „органичното“ естество на творческия продукт."

Проф. д.и. Милена Божикова, Институт за изследване на изкуствата, БАН, 06.12.2022

"За 5 години фестивалът RADAR създаде може би най-важното за един музикален форум – своя общност. Тя включва както публиката, която очаква всяко издание с огромен интерес и ентусиазъм, така и поредица от изпълнители, които подготвят проекти специално за тази проява и така развиват идеите на събитието от година на година. Да се постигне това в средата, в която се появи и просъществува RADAR, не е никак лесно. Музикалното варненско лято в своя разгар предлага силна конкуренция между събитията и доста разсейващи изкушения за слушателите и зрителите. Макар, че, честно казано, нищо друго като RADAR всъщност няма, при това не само във варненския, а май и в българския културен календар като цяло."

ВЕСЕЛИН ЗЛАТКОВ, Българска музикална асоциация, рубрика Виж музиката!, 09.08.2018

"Със сигурност това е един от най-модерните и авангардни фестивали в Европа"

Европейската Фестивална Асоциация, 2017

„…Новото издание на фестивала RADAR показа, че публиката във Варна развива все по-голям и последователен интерес към модерните артистични форми, съчетаващи музика и визия. Проявата, която има за цел да провокира сетивата на зрителите и да докаже, че използването на съвременните комуникационни технологии в изкуството не е самоцел, а необходимост, събира все повече публика и твърдо отстоява мястото си културния календар на града ни. През тази година RADAR представи възможно най-ярката програма и даде заявка да бъде най-силния фестивал от този тип не само край морето, а в цяла България…“

Веселин Златков, в-к Народно дело, бр. 10, 15.08.2016

„…При второ поредно „наблюдаване“ приемам този фестивал като „жив“ организъм поради пределно ясното артикулиране на, ще го нарека условно, „сблъсъка“ между творческите тенденции и практиките в правенето на музика – като подход и резултат, и поради динамичното развитие в мисленето на фестивала.“

проф. Георги Арнаудов, в-к Култура, бр. 36, 04.11.2016

„… Изписаното на английски заглавие предполага многообразие от лични тълкувания: от „отвъд музиката“, „оттатък музиката“ до „от другата страна на музиката“. Така поставена, даже и на пръв прочит, идеята на фестивала отвежда към сферата на едно ново мислене и правене на музика отвъд заливащия ни отвсякъде комерсиален сурогат, към нейните нови състояния, към едно ново разбиране на създаването и организирането на звуковата материя, към новите музикални практики в най- добрия смисъл на думата…“

проф. Георги Арнаудов, в-к Култура, бр. 31, 18.09.2015 г.

„…Radar Festival създава пространство за зареждаща и неочаквана среща с една нова естетика, която е високо ценена в световен мащаб и е основата, върху която се развива съвременната музикална индустрия. Подобни събития са не само важни, но и необходими за развитието на електронната сцена и култура у нас, даващи възможност на публиката да се докосне до разнообразието на жанра не само звуково, но и визуално и естетически, и да представи взаимодействието между музиката и технологиите. Не по-малко важни са, вдъхновението и творческия тласък, които подобни събития дават не само на млади, но и на вече опитни артисти…”

Bassline, 28.07.2015

“Да създадеш фестивал като RADAR през 2014 г. във Варна е, меко казано, предизвикателство. Но, както се оказа след края му, предизвикателствата са за това, за да се посрещат и да се превръщат в успешно постигнати цели. RADAR не е комерсиален фестивал, не е насочен към масовата публика, не търси медийните праймтайм слотове и не иска да присъства в шумните ентъртейнмънт пространства на объркания град. Но въпреки това, този фестивал трябва да го има. Всъщност, точно поради това трябва да го има.“

Добромир Мързов, сп. Прово, 03.09.2014
снимка: Красимир Кръстев (ЕД)

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Българските гласове за Европа

През април 2022 г. се проведе дискусия на тема „Бъдещето на културата в общото европейско пространство" с организатор Българската телеграфна агенция. Това бе четиринадесето поред събитие на БТА в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент. Сред темите на дискусията бяха европейските и национални политики в сферата на културата: театър, кино, музика, литературата; бъдещето на фестивалите; пътища за финансиране на проекти и реализацията на публично-частни партньорства.

лекция

Тя във Варна

Националната доброволческа мрежа „ТЯ в България” към фондация „Екатерина Каравелова” обединява 32 доброволки в 11 местни екипа в Пловдив, Варна, Габрово, Видин, Плевен, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Монтана и Враца. ТЯ в…™ е месечно събитие, което дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Целта на събитието е да бъде уютно място, където други момичета и жени намират вдъхновение и подкрепяща среда в следването на своите стремежи. Изпълнителният директор на фестивал РАДАР представи своя професионален път във формата през март 2022 г.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

TEDXTALYANA

Платформа “Иноватор” организира през юни 2019 г. варненско издание на световната поредица от конференции, създадена, за да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“.

лекция

Лидерство, иновации и нови организационни модели

Лекция и дискусия със студенти от катедра "Международни икономически отношения" към Икономически университет - Варна през май 2017 г. за лидерството при управлението на проекти, значението на иновациите и "практикуването" на нови организационни модели.

модератор

Форум за иновации и култура на споделянето

Изпълнителният директор на фестивал РАДАР бе модератор на панел „Общности”, както и водещ на еднодневна работилница в рамките на „Форум за иновации и култура на споделянето” в град Велико Търново, 2016.