Детайли

Дата:

06/08/2023

час:

21:30

място:

Археологически музей - Варна

За събитието

Ричард Спейвън, барабани • Стюарт МакKалъм, китара • Крис Харгрийвс, бас китара • Тендайи Мутонгерва, вокали

С дълбоки корени в британската клубна и хип-хоп сцена, барабанистът предлага свеж подход към инструмента, който е едновременно модерен и традиционен.

Съчетавайки машинна точност с импровизационна чувствителност, повлияна от джаза, барабаните на Ричард Спейвън му осигуряват участия с най-различни артисти като The Cinematic Orchestra, Jordan Rakei, Flying Lotus, Alfa Mist, the late Guru от хип-хоп дуото Gang Starr, джаз/хип-хоп вокалиста Хосе Джеймс и изпълнителя на Brainfeeder Джеймзу. Блясъкът на Спейвън е очевиден отвъд изпълнителските му способности на световно ниво; той е също толкова впечатляващ в продуцентските и композиционните територии. И съвсем наскоро барабанистът издаде своя нов солов албум Spirit Beats, който отново демонстрира многостранния му талант. Характерния звук на Спейвън е комбинацията от високо барабанче, джазови томове и малка и ударна каса. Също неговият избор на чинели е контрастен – сухи и ниски фусове с отворени райд и краш чинели. Като цяло тонът на барабаниста може да се опише като кимване към миналото, но с поглед към бъдещето.

Подобно на композициите му, барабаните на Спейвън са неуловими и не се вписват в жанра. Той често замества конвенционалните даунбийтове и каденци със синкопирани фрази напомнящи диджей ефекти. Нито една 16-та нота не остава незабелязана в някои от неговите дръм енд бейс и дъбстеп-влияния в парчета като The Hidden Camera, кавър на Photek, който се намира в албума на Spaven The Self. Независимо от изпълнителя, с когото работи, идеите и докосването на Ричард осигуряват съставките на характерното му звучене.

Следете артиста