Димитър Бодуров селектира програмата на RADAR Festival Beyond Music от годината на неговото създаване. Случва се да го видим обаче и на сцената на фестивала в най-разнообразни родни и международни колаборации. През март в София той ще представи втория си съвместен албум с електронния артист Иван Шопов.

RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?
Аз не мисля, че музиката сама по себе си е недостатъчна. Но в 21-ви век – време на нови технологии, интернет, медия – музиката придоби и друго значение . Както всяко изкуство, необходимостта за развитие е неизбежна, затова и необходимостта от симбиоза и интеракция с други изкуства и дисциплини.

Мотивацията за вашия проект в три думи?

Свобода, пространство, медитация.

До колко артистичната ви работа е неизбежност?

Когато срещнеш артист, с който си общувате без думи, желанието за повече общуване става неизбежност. Това желание води до дълготрайни връзки, които с годините евоюлират.

Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Всеки може да твори, въпроса е как. Но определено киното ми е страст и бих искал да направя нещо в тази област.

2023-та е годината ви на … ?

Равносметки! И в артистичен и в личен план. Може би е свързано с възрастта, не знам :)))

Кога музиката e отвъд?

Когато слушаш и забравиш да мислиш, съдиш, очакваш, анализираш, и само чувстваш… 

Кой е личният Ви радар?

Живота. Музиката идва от опита ни в живота, тя свързва спомените и мечтите ни с реалността.

Форматът на нашия фестивал разглежда технологиите като изкуство и допълваща артистична форма. Какво значение им отдавате във вашата работа?

Определено новите технологии са ми интересни, но на са ми фикция. Все още защитавам тезата, че човека трябва да управлява технологиите а не те него. затова и не намирам за интересно само по себе си, ако в изкуството присъстват нови технологии. Резултатът е важен.

Често гостуващите на RADAR festival beyond music проекти са до толкова спонтанни актове или пък дотолкова зависещи от променливи, че не биха могли да бъдат повторени. В този смисъл те остават тук и сега. Какво е вашето отношение към тук, а към сега?

В съвременния свят на дистракции от всякакъв вид, тук и сега става все по-трудно достъпно място. Това е състояние, в което ума е в покой. Покой, за който крещящо копнеем.

Ivan Shopov & Dimitar Bodurov

Какво да очакваме от Вас в Sofia Live Club на 26.03?

С огромна радост ще представим TRANSCENDENCE – втория ни съвместен албум с електронния продуцент Иван Шопов. Албумът ще бъде издаден официално на 23.03.2023. Той е продукт на двугодишна работа, която започна дистанционно по време на пандемията. И изключително се радваме, че ще можем да го изпълним за пръв път път на живо, заедно с визуализации на Венелина и Андрей Катански от студио micronaut, които се занимават с микроскопична фотография. Албумът ще е достъпен в bandcamp, както и във всички платформи за стрийминг.