Росен Захариев – Роко е тромпетист, импровизатор и композитор който наблюдава, експериментира и изследва звука и тишината, и резултата от тяхното взаимодействие. В началото свири на самоделни барабани, след което се научава да свири на пиано и тромпет. Пътя го отведжда първо в Холандия, после в Америка, където се среща и колаборира с някои от ярките представители на джаз традицията в света. Работата му с импровизация и моментна композиция отваря път към безпрецедентна откровеност в израза, и това е пътя, който е решен да следвам безрезервно.

RADAR Beyond Music Festival има за цел да представи музикални проекти, които се срещат с разнообразни артистични форми. Кога открихте за себе си, че вашето изкуство не ви стига или с други думи – кога в радара ви влезе мултидисциплинарността?
Още когато преди години “открих“ модерния балет и започнах да колаборирам с танцьори, а след това и с визуални артисти и актьори.

До колко артистичната ви работа е неизбежност?

Доколкото осъзнавам, че тя е храната и лекарството, без което няма да успея да навигирам в пространството с тази лекота.

Ако можехте да творите в поне още една форма – коя би била тя?

Танцът.

2023-та е годината ви на … ?

Събуждане от сън.

Кога музиката e отвъд?

Когато мозъкът не “пречи“ на сърцето да вижда, чува и усеща.

Кой е личният Ви радар?

Интуицията.

Форматът на нашия фестивал разглежда технологиите като изкуство и допълваща артистична форма. Какво значение им отдавате във вашата работа?

Електрониката е част от звуковата картина, с която работя от 15 години.

Често гостуващите на RADAR festival beyond music проекти са до толкова спонтанни актове или пък дотолкова зависещи от променливи, че не биха могли да бъдат повторени. В този смисъл те остават тук и сега. Какво е вашето отношение към тук, а към сега?

Тук и Сега е всичко.
Тук и Сега са единствената реалност.
Всичко останало се съдържа в тях и е тяхна проекция.

Росен Захариев-Роко