Sebastian Studnitzky винаги е бил „пътешественик“ между областите на джаза, класическата и електронната музика. Той е международно признат изпълнител от Германия, с изключителни умения на тромпет и пиано. Малко инструменталисти от неговото поколение са се изявявали на сцените на толкова много клубове и фестивали по целия свят. Свирил е с музиканти като Nils Landgren’s Funk Unit, Jazzanova, Mezzoforte и Wolfgang Haffner. STUDNITZKY се появява в парчетата на Nightmares on Wax, Moritz von Oswald, Mezzoforte, Dominic Miller, Bodek Janke. През 2012 г. основава Contemplate – своя собствена звукозаписна компания и мрежа. През 2014 г. е инициатор на фестивала XJAZZ Festival в Берлин и поема отговорност като негов музикален директор. XJAZZ Festival се превръща в най-големия джаз фестивал в Берлин и преобръща немската джаз сцена на 180 градуса. От септември 2014 г. Sebastian Studnitzky е професор в Дрезденския музикален университет. Германската музикална асоциация – Bundesverband Musikindustrie, отличи STUDNITZKY с ECHO Jazz 2015. През 2020 г. той е удостоен с наградата OPUS Klassic за дуетния му проект “A Bernstein Story” заедно със Sebastian Manz.

Основната цел на RADAR Festival Beyond Music е да представя музикални проекти, свързани с широк спектър от художествени форми. Кога осъзна ограничеността на твоята художествена форма, или, казано по друг начин – кога радарът ти откри нуждата за мултидисциплинарно изразяване?

Точно когато започнах… Баща ми беше класически диригент, така че бях образован по пиано и тромпет, но разбира се, слушах поп и рок, а по-късно и електронна музика и джаз… още от рано ми беше ясно, че всичко това е едно и също. Единствено качеството и искрената дълбочина на изкуството имат значение, а не жанрът.

Кои три думи описват вдъхновението към проектите ти?

Любопитството и забавлението от сливането на стилове, романтична душа.

Каква част от художествената ти отдаденост е неизбежна?

Ако свиря и правя изкуство, влагам всичко… Музиката е всичко в този момент. Няма граници между мен и музиката.

Ако можеше да сътвориш проект в друга художествена среда или в друга художествена форма, какъв би бил той?

Може би писане? Мисля много за по-големите проблеми на днешното общество… и също за проблемите в комуникацията и в изправянето пред предизвикателства като общество.

2023 е твоята лична година за…?

За огромна промяна – от количество към качество.

Кога музиката e отвъд?

Тя винаги е така. Музиката е доказателство, че има нещо по-голямо, някакъв по-голям план.

Sebastian Studnitzky, credit: Personal archive of Sebastian Studnitzky

Кой е твоят личен радар?

Доверявам се на чувствата си, на първото си впечатление и на първите ми идеи и мисли.

Основната цел на RADAR Festival Beyond Music е да представя музикални проекти, свързани с широк спектър от художествени форми. Кога осъзна ограничеността на твоята художествена форма, или, казано по друг начин – кога радарът ти откри нуждата за мултидисциплинарно изразяване?

Използвах технологиите за производство и комуникация на моята музика. Но в момента съм на напълно противоположния път. Технологиите създават толкова много шум и разсейване. Опитвам се да намеря повече офлайн и изключени от мрежата оазиси.

На нашия фестивал често имаме местни проекти, които са спонтанни или зависещи от променливи, което ги прави устойчиви на това да се пресъздават или повтарят по същия начин. В известен смисъл, тези проекти си остават тук и сега. Какви са размишленията ти върху ‘тук и сега’?

Джазът и импровизираната музика са винаги тук и сега и никога не могат да бъдат повторени по същия начин. В това се състои тяхната красота.

Какво можем да очакваме от теб на 06.08 във Варна?

Много харесвам потенциала, който моят MEMENTO проект притежава, за да бъде реализиран в колаборация с местни музиканти. Това ни дава възможност да се свържем до по-голяма степен с мястото, където изнасяме представление и с хората, пред които го правим.


Превод от английски език: Руслан Славов