Родена в Украйна и установила се в Берлин, Kateryna Zavoloka, подвизаващa се с музикален прякор Zavoloka, е развиващ се композитор, звуков артист, изпълнител и визуален артист, който се посвеваща на оркестрирането на безкомпромисна експериментална музика, независеща от жанрови дефиниции и стилове. Творбите ѝ винаги произлизат от силно концептуална основа, разкривайки творения, които са нещо повече от музика, показвайки задълбочени артистични изследвания и съчетавайки традиционалните и механичните елементи, за да може да се покаже безграничността на нейната творческа свобода. От изнасянето на изкусителни аудио-визуални представления на живо и участието в междужанрови арт проекти, съвместното ръководене на експерименталните музикални лейбъли “Prostir” и техните украински подлейбъли “I Shall Sing Until My Land Is Free”, както и на лейбъла “Kvitnu“ (закрит през 2020 г.) заедно с Dmytro Fedorenko (Kotra, VARIÁT), до създаването на музикална група Cluster Lizard, заедно с Fedorenko, както и прочувайки се със създаването на визуални обложки и графични дизайни, Zavolovka определено оставя незаличим отпечатък в света на музиката и изкуствата.

Основната цел на RADAR Festival Beyond Music е да представя музикални проекти, свързани с широк спектър от художествени форми. Кога осъзна ограничеността на твоята художествена форма, или, казано по друг начин – кога радарът ти откри нуждата за мултидисциплинарно изразяване?

За мен всички художествени форми винаги са били вълнуващи и важни още от детството ми – като дете посещавах различни художествени школи за деца. Така че ми беше много интересно да прилагам визуални аспекти заедно с музиката.

Кои три думи описват вдъхновението към проектите ти?

Свобода, сърце, вселена.

Каква част от художествената ти отдаденост е неизбежна?

Не съм напълно сигурна, но се опитвам винаги да се придържам към собствения ми път.

Ако можеше да сътвориш проект в друга художествена среда или в друга художествена форма, какъв би бил той?

Не разбирам от поезия, би било интересно да си представя как ще бъде.

2023 е твоята лична година за…?

Това е годината на способността да се направи дори невъзможното.

Кога музиката e отвъд?

Когато човек се откаже от интелектуалния контрол.

Kateryna Zavoloka. Credit: photo by Oleksandr Haluschak

Кой е твоят личен радар?

Интуицията.

Форматът на RADAR Festival Beyond Music взима предвид художествения потенциал на новите технологии и техните допълнителни функции. Какво значение имат технологиите в твоите творби?

Технологията е просто инструмент, чрез който артистите изразяват чувства и предават послания.

На нашия фестивал често имаме местни проекти, които са спонтанни или зависещи от променливи, което ги прави устойчиви на това да се пресъздават или повтарят по същия начин. В известен смисъл, тези проекти си остават тук и сега. Какви са размишленията ти върху ‘тук и сега’?

Мисля, че е много важно да бъдем тук и сега, тъй като това зарежда творчеството с неподправена енергия, също така помага на човек да бъде искрен със себе си и да изрази точно това, което иска да каже с изкуството си.

Какво можем да очакваме от теб на 06.08 във Варна?

Това ще бъде аудио-визуален спектакъл, в който ще представя последния си албум, наречен “Amulet”, посветен на родината ми Украйна и всички украински герои, както и няколко други творби.


Превод от английски език: Руслан Славов