Стъпвайки меко. Някои хора се движат по света тихо, стъпвайки меко, където и да отидат, оставяйки само малка следа зад себе си, но това е все пак следа, която остава. Richard Spaven е точно такъв човек – неговото скромно отношение и реалистичната му, но топла личност всъщност привличат хората към него, а когато чуете какво има да каже в музикално отношение чрез барабаните си, разбирате, че трябва да обърнете внимание. – Ian Croft, idrum magazine

Основната цел на RADAR Festival Beyond Music е да представя музикални проекти, свързани с широк спектър от художествени форми. Кога осъзна ограничеността на твоята художествена форма, или, казано по друг начин – кога радарът ти откри нуждата за мултидисциплинарно изразяване?

Това, че израснах на лондонската сцена ме запозна с голямото разнообразие в музикалните среди. Бях повлиян от толкова много, че когато стигнах до момента, в който бях готов да създам моя собствена музика, трябваше да представя всички тези елементи.

Кои три думи описват вдъхновението към проектите ти?

Амбиция, обединение, стремеж

Ако можеше да сътвориш проект в друга художествена среда или в друга художествена форма, какъв би бил той?

Вероятно стрийт арт… имам силни наклонности към графитите от любовта ми към хип-хопа.

2023 е твоята лична година за…?

Да видя какво е възможно, когато човек силно се стреми към нещо. Постоянно пътувам по турне с британския рапър Loyle Carner. Също така открих доста свежо вдъхновение докато пътувах, затова и продуцирам много по време на път.

Кога музиката е отвъд?

В зоната… зад барабаните ми, излизаща извън рамките на съзнателната мисъл. Там всичко придобива смисъл. Чиста яснота. Това е любимото ми място.

Richard Spaven Trio feat. Tendayi, credit: Personal archive of Richard Spaven

Форматът на RADAR Festival Beyond Music взима предвид художествения потенциал на новите технологии и техните допълнителни функции. Какво значение имат технологиите в твоите творби?

Винаги е имало грамофони и семплери. Аз винаги съм уважал начина, по който диджеите и продуцентите се отнасят с музиката и например с chop drums. Това е оказало огромно влияние върху собствения ми стил.

На нашия фестивал често имаме местни проекти, които са спонтанни или зависещи от променливи, което ги прави устойчиви на това да се пресъздават или повтарят по същия начин. В известен смисъл, тези проекти си остават тук и сега. Какви са размишленията ти върху ‘тук и сега’?

Спонтанността и импровизацията са ключови елементи на музиката. Моята мисия е да ги практикувам, без да отчуждавам публиката – всъщност, използването на тяхната енергия и включването им е много важно за това как свирим.

Какво можем да очакваме от теб на 06.08 във Варна?

Едно музикално пътешествие… в стил Spaven. Малко автентичност, малко живи ритми, комуникация и спонтанност… и малко класически дръм & бейс.


Превод от английски език: Руслан Славов